Pieczywo

Chleb bez mąki i drożdży

Od kiedy zaczęliśmy się zdrowo odżywiać, w pierwszej kolejności wyeliminowaliśmy białe pieczywo (pszenne). W naszym jadłospisie na stałe zagościło pieczywo ciemne: chleb żytni i razowy. Natomiast nic tak nie cieszy, jak zapach własnoręcznie upieczonego chleba. Dziś chcemy pokazać Wam bardzo prosty przepis na dietetyczny chlebek. Nie wymaga większych umiejętności kulinarnych przy równoczesnym małym nakładzie czasu i pieniędzy. Każdy, kto próbuje kromeczkę, jest zachwycony. Udanego wypieku! Dajcie znać, czy Wam smakowało.

Składniki:

  • 300 g płatków owsianych górskich (niecałe 3 szklanki)
  • 450 g jogurtu naturalnego
  • szklanka ulubionych nasion (u nas są to pestki słonecznika, pestki dyni, otręby żytnie, nasiona chia, siemię lniane) lub orzechów, np. włoskich, można dodać garść suszonych śliwek lub żurawiny
  • łyżeczka miodu (my dodajemy syrop z agawy)
  • pół łyżeczki soli oraz ulubione przyprawy (np. papryka słodka/papryka wędzona/pieprz cytrynowy/czosnek granulowany)
  • łyżeczka sody

Wykonanie:

Płatki owsiane oraz ziarna wsypujemy do miski. Dodajemy jogurt naturalny, miód, sól, przyprawy oraz sodę i mieszamy do połączenia się składników. 
Gotową masę przekładamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Masę chlebową wyrównujemy łyżką, mocno dociskając do blaszki. Ten element jest niezbędny, aby chleb po upieczeniu miał zwartą konsystencję. Posypujemy czarnuszką lub kminkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy przez ok. 45-50 minut.
Chleb najlepiej kroić po całkowitym przestudzeniu.

Smacznego!

Szczypta kuchennych relacji:

Pieczenie chleba kojarzy nam się z przygotowaniem zaczynu, który jest fundamentem tego procesu. A co jeśli nie mamy mąki i drożdży? Rezygnujemy? To zależy od tego, czym w danej chwili dysponujemy i czy to dostrzegamy. Być może wydaje Ci się, że nie posiadasz dobrej jakości mąki, ale w zanadrzu odnajdujesz mnóstwo ziaren. Nasz chleb tak naprawdę z nich się składa. Zamiast mąki są płatki owsiane, czyli ziarna owsa. Z ziaren powstaje mąka, ale to proces. Być może dziś jesteś na etapie dysponowania ziarnami i nie widzisz, że to już czas, by zacząć piec chleb. Nigdy nie będziemy wystarczająco gotowi, by stwierdzić, że to odpowiedni czas na budowanie relacji z drugą osobą. Dążymy do doskonałości, do tego, by stać się idealnymi, by dać drugiej osobie to, co najlepsze. To dobre i piękne, natomiast niemożliwe. Tylko Bóg jest doskonały. To ważne, aby umieć zobaczyć te ziarna, które mamy, to co w nas wartościowe, co może stanowić ogromne bogactwo naszego związku. W naszym chlebie jest mnóstwo różnych ziaren. Znajdziemy tu słonecznik, pestki dyni, nasiona chia, a nawet orzechy i żurawinę. Różnorodność, barwność, mieszanka smaków, a to wszystko wpływa na wygląd i smak naszego chleba. Jesteś z natury radosna? Niech zatem Twoja pogoda ducha udziela się Waszej relacji. Jesteś zdecydowany i pewny siebie? Będziesz mógł dać poczucie bezpieczeństwa i stabilności. Co dziś jest Twoim ziarnem, twoim zaczynem, które może być pierwszym krokiem do wejścia na drogę miłości?

Bóg dokładnie zna każde ziarno, z którego się składamy. „Oto bowiem jak glina w ręku garncarza, tak jesteście wy, domu Izraela, w moim ręku.” (Jr 18,6). Bóg nas dokładnie zna. Nasze słabości, zranienia, wady oraz wszystkie mocne strony, które budują nasz potencjał. Nie wymaga od nas doskonałości, by wejść z Nim w relację. Jedyne czego oczekuje, to decyzji z naszej strony (nie potrzebuje niewolników), otwartego serca i wiary. Chce nas takimi, jacy jesteśmy. Z naszym tu i teraz. Zaprasza nas, by wspólnie upiec chleb, zasiąść z Nim do stołu i razem wieczerzać.

Inspiracja na przepis ze strony: https://kulinarneeprzygody.blogspot.com/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *